Binche te bezoeken : verblijf en toeristische attracties

TOerisme

Waarom binche te bezoeken ?


Binche te bezoeken

Deze charmante arbeidersstad in de provincie Henegouwen ligt op slechts 13 minuten afstand van uw Orange Hotel, via de N55 snelweg. Een versterkte stad die bekend staat om zijn architecturaal erfgoed, Binche staat vooral bekend om zijn carnaval en folklore. Ideaal voor een cultureel dagje uit of een aangename wandeling, profiteert de stad Binche van het cachet van zijn versterkte muren die teruggaan tot de 12e eeuw. In feite is deze historische stad niet minder dan twee keer aangewezen als UNESCO-werelderfgoedlocatie!

Wat tijdens uw verblijf in binche te doen ?

En sprong in het verleden.

Neem een kijk bij het belfort van binche.

Beffroi Binche

Laat je verbazen door het prestigieuze karakter ervan, met zijn atypische neoclassicistische stijl die Gotiek en Renaissance combineert! Gelegen in het hart van de stad, midden op de Grote Markt, is de toren van het Belfort rechtstreeks geïntegreerd in het stadhuis.

De elegantie van dit gebouw maakt het tot een van de stadspunten en een moest zien voor toeristen. Neem een kijkje naar de barokke koepel bovenaan: hier bevindt zich een carillon met klokken die teruggaan tot de 16e eeuw!

bewonder de sint-ursmer kapittelekerk

Sint-ursmer kapittelekerk

Oorspronkelijk onderdeel van het klooster Moustier Sainte-Marie, gebouwd in romaanse stijl in de 12e eeuw, heeft de kapittelkerk door de geschiedenis heen veel aanpassingen ondergaan. Dit verklaart waarom de gotische stijl aan het gebouw werd toegevoegd in de 16e eeuw.

In 1409 kreeg het de naam Saint-Ursmer onder het wereldlijk kapittel van de Abdij van Lobbes. Later, in 1554, verwoestte een vreselijke brand het gebouw, wat vele jaren later leidde tot een toevoeging aan zijn atypische stijl: een barok schip. Deze historische parel is nu een van de oudste gebouwen in de stad Binche.

wandel langs de stadsmuren

Stadsmuren van Binche

Deze verdedigingswerken beschermen de stad sinds de 12e eeuw. Over een lengte van 2100 meter stijgt de muur tot 7 tot 12 meter hoog. Ondanks de tand des tijds staat nog steeds zo’n 86% van de middeleeuwse stadsmuur overeind! Dit overblijfsel van militaire architectuur is dus bijna in zijn geheel bewaard gebleven!

Naast het park vind je het huis waar overblijfselen van de Abdij van Bonne-Espérance worden bewaard, nu bekend als “de Bette-kelders”, … en een geweldig uitzicht!


Pour une sortie culturelle

Ontdek het masker- en carnavalsmuseum

Musée du masque et du carnaval à Binche

Hoe kun je Binche bezoeken zonder jezelf volledig onder te dompelen in de folklore van het beroemde carnaval? Dit museum geniet een internationale reputatie dankzij zijn collectie die even kwalitatief als divers is! Ga mee op een meeslepende rondleiding door de gemaskerde tradities van de stad, te midden van honderden boeiende maskers en kostuums. In het hart van festivals en rituelen over de hele wereld word je ondergedompeld in de universaliteit van vermommingen, maskers en hun veelzijdige toepassingen en gezichten. En dit alles, door middel van fenomenale scenografieën!

Ontdek de website van het Maskermuseum


Pour le plaisir des papilles

Bezoek de brouwerij La Binchoise

ERVAAR HET KANTCENTRUM

ERVAAR HET KANTCENTRUM

Het Kant- en Ambachtencentrum is een fascinerende plek om te ontdekken voor een cultureel bezoek. Je maakt kennis met de subtiele en delicate kunst van het kantklossen, bekend in Binche. In de 18e eeuw beleefde de stad haar meest bloeiende kantklosactiviteit en gaf zelfs haar naam aan een prachtige kantwerkplaats.
spindels: “le Binche”. Twee professionele kantmakers demonstreren
nog steeds de kantkunst voor bezoekers. JIJ
je krijgt de kans om echte werken in uitvoering te zien!

La Binchoise

Goed verborgen in de schaduw van de wallen, werd La Binchoise geïnstalleerd in een voormalige mouterij die tussen 1928 en 1989 werd verlaten. Het behoort tot de “grote” microbrouwerijen van het land en biedt verschillende bekende (en gewaardeerde!) jaargangen: Beer des Ours, de Rose des Remparts, de XO,… en natuurlijk de Binchoises Blonde, Brune, Triple en Noël! Naast de brouwerij is er ook een taverne waar u kunt genieten van goede stukken vlees en vis. Eet smakelijk !

Ontdek de website van Brasserie La Binchoise

Drink Binche-gin

Met een flesontwerp dat het direct maakt
Als eerbetoon aan de stad en haar folklore, werd Gin de Binche geboren uit de passie van Jérôme en Céline, zowel uit Binche als liefhebbers van sterke drank.
Verfris uw smaakpapillen met zijn bloemige en licht kruidachtige smaak, ondersteund door het aroma van jeneverbes en op intelligente wijze gemarkeerd door de finesse van bloedsinaasappel! Een unieke en smakelijke Binchois-specialiteit, te ontdekken met een neutrale tonic, maar met natuurlijke smaken voor een perfecte ervaring!

Ontdek de website van Distillerie Plus Oultre

Gin de Binche

De Agaises-wijngaard en zijn beroemde Ruffus

De Vignoble des Agaises is het allereerste landgoed dat in Wallonië werd aangeplant met als doel uitsluitend mousserende wijnen te produceren (2002). Het landgoed, een waar speerpunt van de wijnrevival in België, is geleidelijk uitgebreid tot meer dan 35 hectare. De 350.000 wijngaarden van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier zijn geplant op een heuvel die zeer rijk is aan kalksteen, op het zuiden gericht en waarover een zekere Lord Ruffus regeerde in de 12e eeuw! Referenties op het gebied van Belgische bubbels, de RUFFUS-wijnjaren, zijn internationaal meerdere malen beloond. Ze worden gekenmerkt door een aromatische finesse en een ongelooflijke mineraliteit, afkomstig van het krijt dat overvloedig aanwezig is in ons uitzonderlijke terroir. Ruffus vind je op de menukaart van de beste restaurants van het land… en in het Orange Hotel!

Lees meer op de website gewijd aan Ruffus


Het vlaggenschipevenement dat u niet mag missen

Het Binche-carnaval

Mardi Gras op het Binche Carnaval

We kunnen het nooit genoeg herhalen: Binche rijmt op Carnaval! Als er ÉÉN must-do is tijdens uw verblijf in dit charmante middeleeuwse stadje, dan is het wel deelnemen aan het evenement dat het beroemd maakt.

Dit carnaval, een evenement dat in 2003 door UNESCO werd geclassificeerd als een meesterwerk van het mondelinge en immateriële erfgoed van de mensheid, vindt plaats gedurende 3 dagen. Het hoogtepunt vindt plaats op Mardi Gras, waar de 1000 Gilles de Binche paraderen. Wat is een Gille? Een grappig gemaskerd personage, met een grappige manier van lopen en een verrassende vermomming, meestal met hoeden van struisvogelveren. Traditiegetrouw gooien deze grote jongens tijdens de optocht kilo’s sinaasappelen naar het publiek! Waarvoor ? Sinaasappelen zijn symbolen van overvloed voor de Gilles. Pas op voor je hoofd!

De reputatie van Binche, de thuisbasis van een van de oudste en karakteristieke gebruiken van Wallonië, reikt tot ver buiten de grenzen van België en fascineert zelfs de hele wereld! Dit carnaval rechtvaardigt dit beeld door zijn originaliteit, de authenticiteit van zijn traditionele kostuums en de niet aflatende betrokkenheid van de deelnemende families. Neem de tijd om elk van de acteurs van deze festiviteiten te observeren en te ontmoeten: van de beroemde Gille tot de Boer, inclusief de Zeeman en de Harlekijn of zelfs de Pierrot… zonder de muzikanten te vergeten!

Carnaval is vaak ook een gelegenheid om jezelf te verwennen: sinaasappel- en amandelcake, oesters, Rufus-champagne, croustillons, wonderen, enz. Er zijn zoveel verleidelijke culinaire specialiteiten van Mardi Gras en het Binche Carnaval.

Benieuwd om deze warme sfeer met eigen ogen te zien? Wacht niet langer, Binche kan niet stilzitten!


Verblijfplaatsen nabij Binche

Een hotel voor een bezoek aan Binche? Het Orange Hotel verwelkomt u voor uw professionele of recreatieve verblijf. Onze kamers, voorzien van alle moderne gemakken, zijn smaakvol ingericht met carnavalsthema! Ze zijn geschikt voor zowel individuele verblijven als gezinsverblijven.

Reservatie

Boek nu uw verblijf