Charleroi bezoeken : verflijf en toeristische attracties

TOeRISMe

WAAROM CHARLEROI TE BEZOEKEN ?


Visiter Charleroi et le Quai de Brabant
Wikimedia Commons – Jmh2o

Met zijn opvallende industriële geschiedenis, die het de bijnaam van de “Zwarte Streek” opleverde, is Charleroi zeker een stad met duizend facetten! Onverwacht en eigenzinnig heeft deze arbeidersstad meer dan bewezen authentiek te zijn. Het is even burgerlijk als bescheiden, even excentriek als geheimzinnig… net als zijn inwoners.

Als bakermat van het ongebruikelijke zoeken veel kunstenaars hier inspiratie (en vinden die ook!). Veel artiesten, zoals René Magritte, Jean Dupuis en Loïc Nottet, komen hier vandaan of hebben de stad in de loop der jaren als hun thuis gemaakt. In Charleroi worden enorme lege muren het decor voor prachtige straatkunstfresco’s, en oude industrieën worden omgetoverd tot een cultureel speelterrein!

Sportliefhebbers zullen blij zijn met de kenmerkende terrils (steenberg) van de stad en de vele wandelmogelijkheden. Tussen deze steenbergen en de vele bossen, parken en openbare tuinen die de stad te bieden heeft, is er genoeg om natuurliefhebbers en liefhebbers van groene ruimtes tevreden te stellen!

De laatste jaren hebben de inwoners van Charleroi, die leden onder een slechte reputatie, er een erezaak van gemaakt om hun imago te herstellen dankzij een ongelooflijke metamorfose die aan hun stad is opgelegd. Met een perfecte mix van zijn turbulente verleden en dynamische vernieuwing lijkt het bijna alsof je midden in een sciencefictionfilm zit, in een mysterieuze post-apocalyptische stad! En misschien is dat wel de reden waarom steeds meer filmproducties de stad als decor kiezen? Hoe dan ook, vandaag is steenkool veranderd in diamanten, en het is nu onvermijdelijk om te vertoeven in Charleroi en te genieten van zijn energie!

Het Orange Hotel biedt u een selectie van activiteiten om te overwegen tijdens uw bezoek aan het “nieuwe Berlijn”.

wat te doen tijdens uw verblijf in charleroi ?

Een culturele tocht

Bezoek het Paleis voor Schone Kunsten (PBA) in Charleroi
Wikimedia Commons – Jmh2o

« Palais des Beaux-Arts » 

Met uitzicht op de Place du Manège, is het PBA (zoals het bekend staat) een theater van 65 jaar oud. Het auditorium met 1800 zitplaatsen is voornamelijk ontworpen voor operavoorstellingen. De congreszaal daarentegen is een veelzijdige ruimte waar 500 mensen kunnen zitten. Aan de rechterkant van het hoofdauditorium bevinden zich twee andere grote ruimtes die zijn gereserveerd voor tentoonstellingen, met een totale oppervlakte van 1500 m2.

Elk seizoen biedt de locatie een gevarieerd programma met theater, dans, circus, musicals en opera’s. Het PBA is dus niet alleen een theater, maar ook een cultureel centrum waar diverse artistieke disciplines samenkomen. Met zijn indrukwekkende auditorium en veelzijdige ruimtes is het PBA een belangrijke culturele locatie in Charleroi.

« Eden »

Net naast de “Maison de la Laïcité”, aan de Jacques Bertrand Boulevard, bevindt zich een ander theater: de “Eden”. Meer dan alleen een concert- of theaterlocatie herbergt het ook het Cultureel Centrum van de stad en het Centrum voor Expressie en Creativiteit.

Het doel van het project? Cultuur brengen naar plaatsen waar het niet per se wordt verwacht: pleinen, scholen, verzorgingstehuizen, parken…

Het programma van Eden varieert van concerten en theateroptredens tot open podia en debatten. Door zoveel mogelijk individuele en/of collectieve artistieke expressie aan te moedigen, worden hier regelmatig diverse workshops gehouden: cursussen, sessies, enzovoort. Je zou hier de hele dag kunnen doorbrengen.

Eden de Charleroi
Wikimedia Commons – Jmh2o

Terras van Quai 10 in Charleroi
Wikimedia Commons – Jmh2o

« Quai 10 »

Opgericht in 2017 in de voormalige Nationale Bank van België, is Quai10 een uitzonderlijke locatie die zich snel heeft gevestigd als een vlaggenschip-evenement in het stadscentrum.

Met 5 bioscopen die een breed scala aan vertoningen aanbieden, van onafhankelijke films tot de meest populaire, is de programmalijn gericht op het aanbieden van kwaliteitsfilms, in de originele versie en met ondertitels.

Naast een bioscoop is het ook een uitstekende brasserie die kwaliteitsproducten serveert en 7 dagen per week geopend is!

Klap op de vuurpijl ? De vestiging heeft ook een gezellige speelruimte opgezet die volledig is gewijd aan de vele onafhankelijke producties en het hele jaar door geopend is!


Een originele wandeling

Street art trail

Street-Art à Charleroi
Wikimedia Commons – Jmh2o

Verwen jezelf met een verrassende stadsroute vol verrassingen door de stad! Of je nu kiest om te wandelen, te fietsen of zelfs gewoon de metro te nemen, je krijgt de kans om een zeer ‘ondergronds’ aspect van Charleroi te ontdekken en bewonderen, versierd met het werk van honderden graffiti-artiesten en schilders. We raden de kruising van de Rue de Marchienne en de Rue du Moulin aan, de metrostations Parc en Janson, het Ministerie van Financiën, de Rue de la Providence of, heel eenvoudig, het Chemin de Halage. Maak je camera’s gereed!

BD trail

Standbeeld van Boule en Bill in Charleroi
Wikimedia Commons – George Woes JR

Als je Charleroi bezoekt, houd dan je ogen open terwijl je rondloopt… Als eerbetoon aan de uitgeverij Dupuis, gevestigd in Marcinelle, heeft de stad ervoor gekozen om verschillende verwijzingen naar hun meest beroemde auteurs tentoon te stellen in de vorm van sculpturen op rotondes en fresco’s in metrostations!

Terwijl je wandelt, kom je bekende gezichten tegen zoals Boule et Bill, Lucky Luke, de Marsupilami, Spirou, Gaston Lagaffe, Yoko Tsuno, de Smurfen, Mélusine, de Blauwbloezen, Cédric, Papyrus, Largo Winch, en nog veel meer!

 

Art nouveau / art deco

Maison Dorée de Charleroi
Wikimedia Commons – EmDee

Voor de kenners, het kritische oog en de nieuwsgierige jongere, hier is een suggestie voor een speurtocht: ga op zoek naar de geheimen van art deco en art nouveau op de gevels van de stad!

Historisch gezien was het de mijnbouwactiviteit in de regio die de inwoners aanzette tot het ontwikkelen van een ondernemende en atypische architecturale stijl in de vorm van art nouveau. Na de Tweede Wereldoorlog werd de invloed van Nederland gevoeld in een vaardige overgang naar Art Deco.

Zorg ervoor dat je het art nouveau Maison Dorée bewondert op de hoek van de rue Tumelaire en boulevard Defontaine, of het art deco Hôtel de Ville op Place Charles II.

De zwarte route

Terril Saint Théodore de la Boucle Noire
Wikimedia Commons – Jmh2o

Voor wandelaars, sportliefhebbers en liefhebbers van groene ruimtes, denk niet dat een industriestad als Charleroi niets te bieden heeft. Integendeel!

Een extra lus van 22 km aan de GR412, deze route brengt je langs vier steenbergen verbonden door sublieme landschappen en paden vol verrassingen langs voormalige secundaire wegen. De route wordt gemarkeerd door overblijfselen van een muur uit de jaren 1980 met driehoekige platen, als verwijzing naar deze beroemde steenbergen.

Al met al zit de “Pays Noir” zeker vol verrassingen!


Voor een shopping trip

Ville 2 Charleroi
Wikimedia Commons – Jmh2o

Ville 2

The city’s first shopping center is located in the area known as the “Ville Haute”, right next to the « Notre-Dame » Hospital. With a free parking on 3 floors, one of which is roofed, Ville2 is a central point in the city. 

Het eerste winkelcentrum van de stad bevindt zich in het gebied dat bekend staat als de “Ville Haute”, vlak naast het ziekenhuis “Notre-Dame”. Met gratis parkeergelegenheid op 3 verdiepingen, waarvan er één overdekt is, is Ville2 een centraal punt in de stad.

Het winkelcentrum biedt maar liefst honderd merken van alle groottes (Fnac, Club, Lola&Liza, Jules, H&M, Yves Rocher, Rituals, Armand Thierry en meer), plus een heel restaurantgedeelte boven.

Tegenover de ingang van het eetgedeelte bevindt zich een Pathé-bioscoop met een ruime keuze aan regelmatig vernieuwde films. Het heeft een dozijn schermen, waaronder een 4DX-theater en een hele vleugel gewijd aan de IMAX-ervaring.

Als het regent tijdens je volgende verblijf in Charleroi, is Ville2 zeker de beste plek om de dag door te brengen!

Rive Gauche

In het «Ville Basse”, op Place Verte, opende het nieuwe winkelcentrum “Rive Gauche” van Charleroi in maart 2017 zijn deuren.

Met een Novotel hotel op het dak en een ondergrondse parkeergarage voor 1.000 auto’s, heeft dit project zich gevestigd als het centrale punt van de stad, waarbij de aandacht van bezoekers wordt gericht op Boulevard Tirou en het omliggende gebied. Met de opening van Rive Gauche hebben l’Inno, Quai10, de Molière boekhandel en de vele nabijgelegen restaurants en bars allemaal geprofiteerd.

De galerij met 3 verdiepingen herbergt ongeveer 95 namen op het gebied van eten, mode, interieurdecoratie, sport en meer. Van alle aanwezige merken zijn met name de volgende opmerkelijk: Bershka, Primark, H&M, JD Sport, MAC, Burger King, Tezenis, Fox&Cie, Kiabi, Zara en nog veel meer.

Het kleine extraatje? Een babyhoek!

Rive Gauche à Charleroi
Wikimedia Commons – Jmh2o


An entertaining evenin

La Manufacture Urbaine

Manufacture Urbaine Charleroi
Wikimedia Commons – Jmh2o

Vanuit zijn kenmerkende “Brasserie du Pays de Charleroi” brouwt Manufacture Urbaine (ook bekend als LaM-u) ambachtelijke, lokale en kwaliteitsbieren sinds 2017!

Door ervoor te kiezen zich te vestigen in de voormalige bibliotheek van de Benedenstad, op slechts enkele meters van Place Verte, is de brouwerij snel een centraal punt in de stad geworden. Er wordt gezegd dat de bieren van de brouwerij een boodschap dragen die gedeeld en samengebracht kan worden, tussen innovatie en traditie. Hun vlaggenschipproducten omvatten de beroemde CharlesRoy, Pays Noir en Bisous M’Chou, evenals Music Beer.

Rockerill

Rockerill à Charleroi
Wikimedia Commons – Jmh2o

Een andere verrassende locatie vol ideeën aan de rand van Charleroi! Door de voormalige locatie van de Providence-ijzerfabriek om te bouwen tot een locatie voor alternatieve concerten en tentoonstellingen, profiteert Rockerill Art Industry van het arbeidersimago van de stad.

Opgedeeld in 4 multifunctionele ruimtes benut Rockerill het ruwe aspect van zijn staalproductie-erfgoed om zeer specifieke sferen te creëren. De smederijen herbergen verschillende tentoonstellingen en organiseren regelmatig de “Apéros Industriels”, een feestelijk muzikaal evenement dat een alternatief biedt voor traditionele borrelavonden. Een concertzaal is volledig ingericht om 250 mensen te ontvangen, terwijl de Grande Salle is gereserveerd voor grotere evenementen zoals vintage markten of grotere concerten.


een niet te missen evenement?

Quartier d'été à Charleroi
Wikimedia Commons – Jmh2o

Als er één evenement is dat ik in het centrum van Charleroi zou aanraden, is het Quartier d’Été, dat elke juli plaatsvindt en de stad verenigt rond weelderige zomerfestiviteiten. Georganiseerd door de stad en regelmatig ondersteund door veel externe organisaties, geeft deze bijeenkomst de inwoners van Charleroi de mogelijkheid om de komst van de zomer in de open lucht te vieren. Oorspronkelijk vond het evenement plaats in Parc Reine Astrid, maar nu is Place de la Digue de locatie voor dit feestelijke gebeuren.

Aarzel dus niet om de maand juli te kiezen voor je volgende verkenning van het “Pays Noir”! Je kunt profiteren van vele activiteiten die gedurende de hele maand, elke week, worden georganiseerd: bars, dansavonden, avondcinema-sessies, dans- en acrobatiekshows, rolschaatsbanen, enz. Er is voor elk wat wils en voor alle leeftijden!


waar in de buurt van charleroi te overnachten?

Ben je op zoek naar een charmant, innovatief hotel om Charleroi te bezoeken? Het Orange Hotel, op minder dan 30 minuten afstand, biedt kamers uitgerust met alle moderne gemakken voor je zakelijke of recreatieve verblijven. Ons hotel zal je verrassen, of je nu met je familie reist, als stel of alleen!

Reservatie

Boek nu uw verblijf